Vloženo: 16.07.2020 0:00
Léto je v plném proudu a příroda rozdává své plody. Nenechme je nazmar, pusťme uzdu své fantazii a připravme si dobroty, které nás na podzim i v zimě potěší a pohladí na duši.
Podělím se s vámi o svůj letošní recept na vynikající levandulový sirup, který mnozí z vás ochutnali:
- 3 bio citróny bez jader
- 1,5kg třtinového cukru
- 500g levandulových větviček s květy
- 3 celé skořice
- 10 ks hřebíček
- 2 ks badyán
- 1,5l vody
- 2 lžičky kys.citronové (pro jistotu jako konzervant)
- Levanduli opláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou.
- Citróny omyjte a neoloupané pokrájejte na plátky a zbavte jader (jsou hořká). Společně s kořenímje přidejte do hrnce a celé přiveďte kvaru.
- Za občasného míchání vařte 10 minut. Poté sundejte zplotny a nechte 24 hodin odpočívat.
- Směs sceďte přes plátýnko a tekutinu znovu přiveďte kvaru.
- Přidejte cukr a kys.citronovou a vařte dál, dokud směs nezačne houstnout.
- Hotový sirup přelijte do čistých sklenic (doporučuji vypláchnout alkoholem)
- Skladujte na chladném místě.
Můj tip na horké léto - přimíchejte do litru vody se sirupem lžičku mátového hydrolátu a máte úžasný ochlazující nápoj, který zklidňuje, rozpouští strachy a obavy, napomáhá trávení (stimuluje slinivku břišní), navozuje rovnováhu a jasné, zřetelné myšlení!
Zavřít